joi, 9 aprilie 2015

CIUTACU VALSÎNND CU LULUȚA - COLDUȚA : Kovesi, început ferm de carieră politică

Aflată într-o puternică defensivă mediatică, după ce instituția pe care o conduce a dat câteva rateuri memorabile (caprele lui Toni Grebă, stagiarul Laurei Voicu, achitarea lui Mugurel Surupăceanu, parțial chiar și rigipsul cu tablourile de sub pat ale lui Darius Vâlcov etc.), Laura Codruța Kovesi a invadat ecranele. Cu un aer de vedetă căreia toată lumea-i datorează ceva (dacă mă-ntrebați pe mine, incompatibil cu înalta magistratură pe care o exercită), procurorul-șef al DNA a început să dea lecții și directive națiunii. Iar destinatarii mesajelor, terifiați la gândul că pot fi săltați cu mascații din pat, se feresc să-i răspundă. O fac eu…
– Derobarea de activitatea DNA de până la numirea ei e și imorală, și lipsită de reponsabilitate. În mandatele lui Daniel Morar, concomitent, Codruța Kovesi a fost procuror general, adică șef (și) peste DNA. Deci nu se poate ascunde.
– Faptul că, până la apropierea sfârșitului regimului politic Băsescu, DNA a ferit cât a putut camarila acestuia și a acționat la comandă politică e vizibil de pe lună. Iar valul de arestări de azi nu șterge inacțiunea de ieri, ci doar o confirmă.
Arestarea preventivă e statuată, în toate legislațiile planetei, ca o stare de excepție, nu o regulă. Și e strict reglemantată. La noi e carnaval, iar umplerea aresturilor până la refuz e o anomalie.
– Oricât de popular ar fi el la un moment dat, un procuror nu poate da ordine/indicații Parlamentului. Aici mă refer, concret, la mandatul imperativ de eliminare totală a imunităților (subiect de dezbătut, într-adevăr, dar nu de reglat prin voința unilaterală a unui înalt demnitar de stat). Parlamentul legiferează, inclusiv eventuala propunere de modificare a Constituției, poporul votează, procurorul aplică actul normativ, nu-l abrogă cu de la sine putere.
– Dacă n-are intenții de carieră politică ulterioară, procurorul nu trebuie să se justifice public cu rezultatele favorabile ale sondajelor de opinie. Pentru că nu e nici candidat, nici ales, ci numit de factorul politic. Altfel, cu cât neagă mai des că s-ar pregăti de o cursă prezidențială, cu atât n-o mai crede nimeni.
– Amenințarea că, la nevoie, e gata să aresteze 1.000 de oameni (la prânz) și – de ce nu? – 10.000 (seara) n-are nici cea mai mică tangența cu democrația.
Pe final, dacă nu cer prea mult, haideți să nu ne isterizăm și s-o luam metodic, rațional, pe litera legii. În 2008, în singurul interviu live pe care (mi) l-a acordat, generalul Florin Coldea spunea apăsat că unica instituție abilitată legal să asculte telefoane e SRI. După șapte ani, Codruța Kovesi susține că și DNA interceptează legal. Dat fiind că nu dorm cu Monitorul Oficial sub pernă, m-ar putea lămuri doamna procuror-șef ce modificare concretă a legislației permite asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu